Data Gathered Date: 

Thursday, October 24, 2013 - 11:30

نيلی (پژواک،٣ ميزان ٩٢ ) مردم ولایت دایکندی، از دولت و نهادهای کمک کنندۀ خارجی، به دلیل عدم توجه به بازسازی این ولایت انتقاد نموده و دایکندی را از محرومترین ولایات میخوانند.
آنان مشکلات عمده را نبود سرک پخته، پروژه هاى زيربنايى و ناامنى در برخى ولسوالى هاى سرحدى دايکندى با ارزگان و هلمند، عنوان ميکنند.
به گفتۀ آنها، اکثر ولايات داراى سرک هاى قيرريزى و استندرد اند؛ اما در دايکندى يک وجب سرک قيرريزى هم وجود ندارد.
حبیب الله رادمنش معاون والی دایکندی گفت: "در دایکندی بسیار کم کار شده است، دایکندی را دولت و جامعۀ جهانی، هردو، فراموش کرده اند. این برای ما یک سوال و یک معما است که چرا ما فراموش شده ایم."
وى به آژانس خبرى پژواک گفت که مقام های محلی و نمایندگان این ولایت در شوراى ملى، به طور مکرر موضوع توسعۀ اقتصادی و اجتماعی این ولایت را با مقام های ارشد دولتی در کابل و نهادهای بین المللی کمک کننده در میان گذاشته اند؛ اما  کسی صدای آنها را نشنیده است.
معاون والی دایکندی، با لحن کنایه آمیزی افزود: "فکر می کنم که گناه ما این است که از تروریستها و اشرار، دفاع نکرده ایم."
ظاهراً اشارۀ ضمنی او به مناطق ناآرام کشور ميباشد که در سالهای اخیر، شاهد اجرای پروژه های زیاد عمرانی بوده است. مقام های دولتی گفته اند که این پروژه ها را به هدف کاهش فقر، بیکاری و جلوگیری از پیوستن افراد بیکار به مخالفان مسلح، در این مناطق به اجرا گذاشته اند.
جان محمد فاضل امام جمعه شهر نيلى مرکز دايکندى گفت که در دایکندی، حتی یک وجب سرک پُخته وجود ندارد و بر فراز دریاها پُل اعمار نشده است.
وی علاوه کرد که به اثر خرابی راه ها بین ولسوالیها و مرکز دايکندى، سالانه ده ها موتر از سرک انحراف کرده و راکبين آن، به اثر سقوط موتر از سرک، کشته ميشوند.
فاضل گفت: "در سال جاری، ما شاهد کشته و زخمی شدن بیش از سی تن در دایکندی بودیم که فقط به علت سرک های غیرمعیاری، این حادثات صورت گرفته است."
محمد نبی یکی از دکانداران دایکندی نيز گفت: "دولت برای ما هیچ کاری نکرده و حتی بازار نیلی همان بازاری است که سی سال قبل بوده و هیچ فرقی نکرده!"
اين دکاندار علاوه کرد که یک و یاچند ساختمانى که دولت اعمار کرده برای ادارات خودش است؛ اما برای مردم کارهای مفید مانند آوردن برق، قيرريزى نمودن سرک، اعمار پل و پلچک، نکرده است.
حسین علی منتظری یکی از اعضای شوراى ولایتی دایکندی، گفت که به صورت واضح و آشکار، دولت از سیاست های تبعیض گرایانه کار گرفته و در این ولایت توجهی نکرده است.
وی افزود که حکومت درطول ٩ سال که دایکندی تبدیل به ولایت شده، هیچگونه به مطالبات و مشکلات مردم رسیدگی ننموده؛ از جمله مشکلات مردم، سرک است، در کجای دایکندی سرک معیاری کار شده است که بگوييم به مشکلات دیگر مردم رسیدگی شده.
سهراب علی اعتمادی ریيس شوراى ولایتی دايکندى نیز مهمترین چالشها را عدم توجه دولت، اختصاص ندادن بودجه و عدم رعایت عدالت در توازن و انکشاف میداند.
وی به پژواک گفت که عدم توجه جامعه جهانی  و دولت به دایکندی، باعث شده است که ساکنین این ولایت، از تمام پروژه ها محروم مانده و تحولى در زندگی عادی شان رونما نگردد.
اعتمادى علاوه کرد که در این ولایت، سرمایه گذاری خصوصی وجود ندارد، موسسات به علت دوری راه، در این ولایت کار نمیکنند و همین علت است که در دایکندی نه برقی، نه سرکی و نه بازسازی وجود دارد.
مشکلات امنیتی:
دایکندی با ولایات هلمند، ارزگان وغور سرحد داشته و با مشکلات امنیتی نیز مواجه است. نزدیکترین راه اکمالات مواد غذايی و سوخت در دايکندى، از طریق ارزگان به ولایت کندهار است که ناامن بودن اين مسير، مردم دايکندى را با مشکلات دست به گريبان ساخته است.
سال گذشته وسال جاری، چندین موتر حامل مواد خوراکه و سوخت، در این مسیر با ماین های کنار جاده برخورد نموده و تلفات زیادی در بر داشت و حتی در مواردی طالبان اخطار داده بودند که اگر رانندگان  موترهاى باربرى، از این مسیر رفت وآمد نمایند، موترهای شان را آتش خواهند زد.
مسدود شدن راه کندهار، باعث میشود که اثرات بد اقتصادی بر ولسوالی های کیتی، کجران و خدیر بگذارد؛ حتی در زمان مسدود بودن این راه ها نرخ موادغذايی، سوخت و اجناس، دو برابر افزایش یافته بود.
عبدالحق شفق والی جديد دایکندی ميگويد: "نظر به مشکلات عدیده ای که درين ولايت وجود دارد، تقاضای مردم برای انکشاف زیاد است؛ اما ما هم امیدواريم که بتوانيم با مردم کمک نموده و برنامه های خود را عملى نمایيم."
وی افزود که در دايکندى، مشکلات به حدی است که نمیتوان از همۀ آن ها نام بُرد؛ زیرا این ولایت کاملاً انکشاف نیافته باقی مانده است.
مسوولان محلى ميگويند که مردم در بخش های صحی، زراعت و معارف نيز با مشکلات زیادی روبه رو بوده و از اقتصاد خوبی هم برخوردار نیستند.