Data Gathered Date: 

Tuesday, November 5, 2013 - 11:00

اکثر مردم فاریاب آماده اند که در انتخابات شرکت کنند؛ اما ناامنى ها و بيکارى ها از مشکلات عمدۀ مردم اين ولايت بوده و خواستار حل آن مى باشند.
فاریاب، 14 ولسوالى دارد و در بيش از 800  کيلومترى شمال کابل واقع است. اين ولايت ١٥ کرسى شوراى ولايتى دارد که 4 آن مربوط به زنان میباشد.
ولسوالى غورماچ که از پنج سال بدینسو، از ولایت بادغیس جدا و به تشکیل فاریاب اضافه شده است، هفتاد درصد آن در کنترول طالبان قرار دارد. علاوه بر آن ولسوالی های المار، قیصار، پشتونکوت و دولت آباد از مناطق ناامن به شمار رفته و مایۀ نگرانی مردم شده است.
گزارش زیر، بر مبنای صحبت با تعدادی از باشندگان برخی ولسوالى های فاریاب و شهر میمنه تهيه شده که دو تن شان خانم هستند.
محصل: اگر به قیمت جانم هم تمام شود در انتخابات اشتراک میکنم
شهزاد حکمتی باشنده ولسوالی گرزیوان و محصل سال دوم حقوق و علوم سیاسی موسسه تحصیلات عالی رشاد گفت که میخواهد در انتخابات رياست جمهورى 1393 شرکت نموده و به شخص دلخواه خود، رای بدهد.
اما حکمتی، از دو ناحیه نگرانی کرد که یکی نبود امنیت مطمئن و دیگری وعده خلافی کاندیدایی است که  در ریاست جمهوری برنده شده و به تعهدات خود عمل نمیکند.
وی افزود: "از انتخابات قبلی خاطراتی دارم که رای دادن، به قطع انگشت و سر بریدن مردم انجامید، با وصف آن اگر به قیمت جانم هم تمام شود، بازهم در پروسۀ ملی شرکت کرده رای میدهم."
اين محصل گفت که هرچند از شفافیت برگزاری انتخابات تردید دارد؛ زیرا دستان بیرونی در حمایت از فرد خاص در این پروسه مداخله میکنن؛ چنانچه درانتخابات  گذشته تقلب و تخطی کردند و به آرای صندوق ها دست زدند که جفا به حق مردم بود؛ با آنهم به هر شکلی که باشد، باید انتخابات برگزار شود.
متعلم: مردم نمیتوانند به پای صندوق  های رای بروند
آمنه مُخلص زاده باشندۀ ناحیۀ اول شهر میمنه، صنف دوازدهم لیسه نسوان کوهیخانه و عضو هیئت مدیرۀ شبکۀ نهادهای جامعه مدنی فاریاب گفت که به کانديدايى راى خواهد داد که براى عدالت اجتماعی، تعلیم و تربیه، تقویت جامعه مدنی و ثبات افغانستان تلاش نمايد.
وى گفت که عمده ترین مشکلات در فاریاب، افزایش نا امنی، درگیری ها بین مخالفان و دولت، انفجار، انتحار، ترور شخصیت های محلی و افزایش گروپ های ولگرد در شهر میمنه است که مایۀ نگرانی مردم است که روى همين ملحوظات، شاید نتوانند در انتخابات شرکت کنند.
 مُخلص زاده افزود که با توجه به افزایش ناامنى ها، فکر نميکند انتخابات تدویر یابد، در صورت برگزار شدن، مردم از بیم مخالفان شاید به پای صندوق های رای نروند که دراینصورت، این پروسه مشروعیت نخواهد داشت.
اين عضو نهاد مدنى گفت: "تصمیم داشتم که در انتخابات شورای ولایتی سال آينده کاندید باشم تا در قسمت تامین امنیت، عدالت اجتماعی،  تعلیم و تربیه، حقوق زن مطابق دستورات اسلام، به مشکلات جوانان مخصوصاً دختران رسیدگی نمایم؛ اما شرایط و قانون وضع شده در مورد سن، این امکان را از من گرفت."
وى هر چند از تطبیق برخی پروژه های عامل المنفعه مانند سرک حلقوی، برق 24 ساعته، اعمار ده ها مکتب، طی بیش از ده سال در فاریاب ابراز خرسندی کرد؛ اما این کار ها را نسبت به کمکهای جامعه جهانی قناعت بخش و بسنده نخواند.
مخلص زاده، از رييس جمهور آینده خواست که در قسمت وحدت ملی، مصالح علیای کشور و تامین صلح توجه نمايد.
کوچى: به کسی رای میدهم که به مشکل مالداران و زارعین توجه کند
جنت گل کوچى، باشندۀ منطقه شور دریای ولسوالی دولت آباد ولایت فاریاب گفت که تا پیش از سقوط حکومت طالبان، در کمپ مهاجرین هرات زندگی میکرد؛ اما بعد از آمدن حکومت جدید، دوباره به زادگاه خود برگشته و مشغول مالداری شده است.
وی افزود که طی تقریباً ده سال اخیر، شغل مالداری رشد قابل ملاحظه نموده، وضعیت زندگی کوچى ها تغیير نموده؛ اما خشکسالی های اخیر و نا امنی ها، زیان هايی را بر آنان نيز وارد کرده  و آنها را وادار میکند که دوباره از وطن متواری شوند.
کوچی گفت: "ولسوالی دولت آباد، به یک منطقه نا امن مبدل شده، هر روز بین نیروهای دولتی و طالبان درگیری های خونین رخ میدهد؛ مجبور میشویم که بخاطر مصوون ماندن از جنگ ها، در هرجا نقل مکان کنیم."
موصوف افزود که منتظر بر گزاری انتخابات ریاست جمهوری است و دیده شود که وضعیت امنیتی چگونه خواهد شد؛ در صورتیکه امنیت بهبود نیابد، ناگزیراند مواشی خود را بفروشند و برای ادامه باقی حیات خود و فامیل، یک نقطۀ امن کشور را انتخاب نمايند.
وى گفت که به علت مشکلات امنیتی، شاید نتوانند در انتخابات شرکت نمایند؛ در صورتیکه دولت امنیت را تامین کند میخواهد به کاندیدی راى بدهد که امنیت را به وجود آورده در رشد مالداری و زارعت توجه خاص نماید.
کوچى، نبود چراگاه ها، زمينۀ تعليم و خدمات صحى را از مشکلات عمدۀ خود و سایر کوچی ها خوانده، افزود که در شورای ولایتی فاریاب، یکنفر نماینده دارند؛ اما در چهار سال گذشته یکبارهم چهرۀ نماینده خود را ندیده اند، که از مشکلات کوچی ها پرسیده و برای رفع آن اقدام کرده باشد.
جنت گل علاوه کرد که این بار در شورای ولایتی، صرفنظر از تعلقات قومی، به کسی رای میدهد که افغان باشد و صدای کوچی ها را به دولت برساند.
 
نجار: در ده سال اخیر پيشرفت های خوبی داشته ایم
سیف الله باشنده شهر ميمنه گفت که از آوان جوانی، به پیشه نجاری سر و کار دارد و در ده سال اخیر پیشرفت های خوبی داشته است. قبلاً برق نبود، امکانات درست وجود نداشت و با ابزار دستی کار میکرد؛ اما حالا با ماشین و آلات برقی کار میکند که هم در کیفیت و هم در کمیت صنعت تفاوت زیادی رونما گردیده است.
وى از وضعیت امنیتی موجود در شهر میمنه نسبتاً رضایت نشان داده از دولت و ارگانهای امنیتی خواست که در قسمت تامین امنیت برخی ولسوالی ها اقدام نمایند؛ تا دامنۀ نا امنی به ساحات دیگر و مخصوصاً به شهر میمنه کشانیده نشود.
اين کسبه کار افزود که در انتخابات سال 1393 حتماً شرکت خواهد کرد و به کسی رای میدهد که صادق باشد، به وطن خدمت کند سرک، کلینيک، مکتب بسازد و امنیت بیاورد.
مدیر لیسه: انتخابات آینده را به فال نیک میگیریم
محمد نعیم صالحی مدیر لیسه عالی عربخانه و باشنده ناحیه سوم شهر میمنه گفت که سی سال عمر خود را در خدمت معارف و تربیۀ فرزندان جامعه سپری نموده است.
وى که پنجاه سال دارد، افزود که در زمان طالبان، تمام مکاتب به روی فرزندان کشور بسته بود؛ اما بعد از نظام انتخابی به حمایت جامعه جهانی، دروازه های مکاتب دوباره به روی شاگردان باز شد که میلیون ها تن تحت تعلیم و تربیه قرار دارند که این خوشبختی برای مردم افغانستان است.
وی افزود که ترقی و پیشرفت یک ملت، معارف است، رشد معارف متضمن ثبات و جایگاه افغانستان در میان جوامع ملل است.
 موصوف گفت که انتخابات ریاست جمهوری آينده را به فال نیک میگیرد و این بار به زعیمی رای خواهد داد که اهلیت و شایستگی داشته باشد و بتواند مردم را در محور خود جمع کرده کشور را از بحران کنونی نجات دهد.
وی افزود که  لیسه عربخانه، بیش از سه هزار شاگرد دارد، همیشه به آنها تاکید میکند که واجدین شرایط شان، کارت رای دهى بگیرند و اعضای فامیل خود را نیز تشویق نمایند.
آمر لیسه عربخانه علاوه کرد که مردم از حکومت حامد کرزی ناراض اند و وى با وجود کمکهای سیل آسای جامعه جهانی؛ در قسمت امینت، بازسازی و انکشاف افغانستان ناکام بوده است.
صالحی گفت که نسبت به سایر ولایات، امنیت در فاریاب بهتر است؛ اما بیم آن میرود که با آغاز کمپاین انتخاباتی، تحرکات مخالفان و افراد فرصت طلب، افزایش یابد و روند برنامه ملی را اخلال نمایند تا انتخابات برگزار نشود.
وى، از مسوولین امنیتی خواست که در تامین امنیت تدابیر پیشگیرانه را اتخاذ نمایند تا مردم بتوانند در انتخابات ریاست جمهوری، یک شخص عادل و خدمتگذار را انتخاب کنند.
مادر: برای گرفتن کارت در میمنه بیاییم دوهزار افغانی کرایۀ موتر میشه
خدیجه باشنده منطقه خواجه موسی ولسوالی پشتونکوت گفت که برای گرفتن پول از صرافی که پسرانش از ایران فرستاده اند، به شهر میمنه آمده است.
اين خانم ٤٧ ساله که چهار پسر و پنج دختر دارد، افزود که شوهر و پسرانش مشغول کشت و زراعت بودند؛ اما خشکسالی ها، نداشتن امکانات برای تداوم زراعت و نبود کار در محیط، باعث شد که دو فرزند فامیل دارش برای تامین مخارج روزگار، به ایران مسافر شوند.
وى علاوه کرد که از رفتن پسرانش سه سال میشود؛ تا دوسال پولی که ارسال  میکردند به روزگار آنها کفایت میکرد؛ اما یکسال است که ارزش پول ایران پايين آمده و زندگی آنها هم چندان خوب نمیباشد.
خدیجه در مورد اخذ کارت و اشتراکش در انتخابات گفت: "در خانۀ ما هفت نفر کارت ندارن، طرفای ما دفتر انتخابات نیس؛ اگه ده شهر میمنه بیاین، قریب دو هزار افغانی کرای موتر ما میشه."
خدیجه افزود: "ده انتخابات اولى، به دوستم پادشاه رای دادیم و ده انتخابات دوم، کلان های قریه کارت ها ره از خانه جمع کده رفتن؛ نمی فامم که از طرف ما بری کی رای دادن."
اين مادر گفت که  آرزو دارد در انتخابات سال آینده اشتراک کرده، به کسی رای دهد که سرک خواجه موسی تا میمنه را پخته کند، کلینيک اعمار کند و آرامی شود و پسرانش از ایران  برگردند؛  اما دو - سه سال شده در قریه شان هر روز طالب ها می آیند و شاید رای گیری نشود.
دکاندار: رای دادن حقم است به کسی رای میدهم که به وطن خدمت کنه.
غلام حضرت دکاندار شهر میمنه گفت که امنیت در مرکز شهر خوب است؛ اما در اطراف وضعیت نگران کننده است.
وى که شصت سال دارد، افزود که در مورد انتخابات سال 1393، از دفتر کمیسیون مستقل انتخابات و مراکز ثبت نام آگاهی دارد؛ مردم مراجعه میکنند و کارت رای دهی  اخذ میکنند.
غلام حضرت گفت: "رای دادن حقم است، حتماً ده انتخابات شرکت میکنم و به شخصی رای میتم که صادق، پاک خدمتگار به مردم باشه، امنیته به وجود بياره، فساده گُم کنه و به وطن خدمت کنه.))
اين دکاندارعلاوه کرد که  در انتخابات قبلی، وعده های زیادی برای تامین امنیت، محو فساد اداری، و ترقی کشور داده شده بود و مردم  امیدوار شده بودند که در قطار کشورهاى مرفه زندگی خواهند کرد؛ اما متأسفانه که دولت به وعده هایش عمل نکرد، امنیت بدتر شد، فساد اداری افزایش یافت و فقر و بیکاری بیداد میکند.
وی از مردم خواست که به وعده های میان تهی کاندیداها رای ندهند، به شخصی رای بدهند که به ترقی و پیشرفت کشور در عمل سعی نماید و مردم فريب نباشد.
شورنخود فروش: به کانديدی راى ميدهم که آرامی ره بیاره
دوست محمد که با فامیل شش نفری اش در شهر  میمنه سکونت دارد و شورنخود فروشی میکند؛ گفت که آرامی افغانستان یگانه آرزویش است.
 وى از کار و عاید روزانه اش ابراز نا رضایتی نموده علاوه کرد که قبلاً روزانه تا هفت کیلو نخود را پخته کرده میفروخت؛ اما حالا اقتصاد مردم چندان خوب نیست، دو کیلو نخود می پزد و آنهم به مشکل  فروخته ميشود.
اين شورنخود فروش گفت که در انتخابات شرکت میکند و به کاندیدايی رای خواهد داد که مسلمان باشد، به وطن خدمت کند، گليم جنگ را بردارد و آرامی بیاورد و کار و غریبی رونق پيدا نمايد.
دوست محمد افزود که کارت انتخابات را گرفته است و به دیگران هم میگوید که کارت اخذ کنند و به کسی رای بدهند که انسان خوب و وفادار به تعهدات خود باشد.