Data Gathered Date: 

Tuesday, August 27, 2013 - 16:00

باميان (پژواک ٣١سرطان ٩٢) : عمده ترین مشکلات مردم بامیان را کمرنگ بودن در بخش بازسازى،نبود برق ،سرک، بیکاری و مشکلات صحی تشکيل ميدهد.
تمامی ولسوالی های این ولایت به جز ولسوالی یکاولنگ با سرک های خامه به مرکز این ولایت وصل است، حتی قریه های زیادی دیده میشود که راه موتر رو ندارند وبصورت سنتی با مرکب اموال وما یحتاج زندگی آنان انتقال داده میشود .
همچنین به خاطر نبود کار عدۀ زیادی از جوانان مجبور به ترک بامیان شده وراهی کشور های خارج میشوند و در بعضی موارد جوانان با خانواده های خود منطقه را ترک میکنند .
نبود برق دولتى چالش عمده يى است که مردم با آن دست و گريبان اند.
صد ها خانواده و هزاران دکان در مرکز باميان از جنراتور برقى و هريکين استفاده ميکنند. به همين علت شهريان باميان در گذشته در اعتراض به بى برقى، دست به مظاهره زدند و پوليس شمارى از آنان را بازداشت نمود.
محصلین پوهنتون باميان بخاطر بی برقی در شهربه مظاهرۀ شبانه  نيز پرداختند وتا چوک شهر راهپیمايی نمودند.
مردم باميان يک هريکين بزرگ را در چوک باميان در اعتراض به بى برقى نيز نصب نموده اند که اين چوک بنام هريکين ياد ميشود.
نبود برق باعث گرديده است که  تاجران بخاطر سرمايه گذارى علاقمندى نشان ندهند.
محمد علم یکی از تاجران بامیان به پژواک گفت که  نبود برق صنعتی در این ولایت باعث شده است که تاجران وسرمایه گذاران نتوانند در مورد ایجاد کارخانه هاى صنعتی در این ولایت اقدام نمایند .
وی ميگويد که با برق های جنراتوری وخصوصی نمى شود که سرمایه گذاران اقدام به ایجاد کارخانه نمایند، زیرا قيمت برق خصوصی بسیار بالا بوده وبرای سرمایه گذاران گران تمام ميشود.
اين تاجر علاوه کرد که نبود کارخانه هاى تولیدی باعث میشود که کاروبار در این ولایت کم شود ومردم شغل نداشته باشند واگر دولت این زمینه را برای سرمایه گذاران فراهم میساخت و زمین در اختیار آنان قرار میداد وبرق شهر را تامین میکرد تاجران وسرمایه گذاران علاقمند به سرمایه گذاری بوده وازینطریق برای هزاران تن کار پيدا ميشد.
محمد نواب که در چوک شهر باميان روزمزدى ميکند، ميگويد :(( کاروبار نیس به سختی میتانيم نان خشک فامیلم را پیدا کنم .))
وی علاوه کرد  که وقتی ساخت وساز نباشد کارگری هم کم میباشد .
نواب میگوید که در سالهای قبل خوب بود، ولی حالا روز بروز بیکاری بیشتر میگردد. وضعیت کار در بامیان به قسمی است که وقتی یک موتر باربرى به بازار می آید کارگران نصف شب می آیند در کنار آن موتر دور میزنند تا وقتی صبح میشود  آنرا تخلیه نمایند .
اين روزمرد مى افزايد که ١٠سال است که کارگری ميکند، اما روزگارش خوب نشده است ودرين سالهای اخیر قرضدار نیز شده است .
حاجی داوود یکی از متنفذین ولسوالی ورث در مورد بازسازی میگوید ،چنانچه توقع میرفت که در يکدهۀ اخير باز سازی ها رونق بیشتر داشته باشد، اما متاسفانه چنان  نشده است.
وی علاوه کرد که مهمترین بخش برای مردم سرک، برق، خدمات صحی ومعارف است و مردم در همه بخش ها با مشکل مواجه اند. سرک نیست، معلمین مسلکی وجود ندارد، کلينیک ها از یکدیگر فاصلۀ زیاد دارند وخدمات صحی شان نیز فقط برای هر مریض یک نوع دوا میباشد .
به گفته اين متنفذ، در سطح بامیان از برق آبی بزرگ خبری نیست، در حالیکه هر درۀ بامیان ظرفیت تولید برق را دارد ودرين مورد هیچ توجهی صورت نگرفته است .
محمد صادق على یار زاده ریيس شوراى عالی صلح بامیان نيز ميگويد که انکشاف در ده سال در افغانستان نامتوازن بوده وحتی شاهد تهداب گذاری چندین پروژه در بامیان بوده ،ولی این پروژه ها به دلایل نامعلومى اجرا نشده است .
وى به این باور است که هزینه های بازسازی به ولایاتى اختصاص داده شده که در آنجا نا امنی بیشتر بوده  واین سیاست ناکام نیز نتیجه مثبت را در بر نداشته است .
على يارزاده مى افزايد که فقط در بخش باز سازی ساختمان چند اداره دولتی در بامیان ساخته شده که مفاد آن مستقیماً برای مردم نمی رسد.
وی گفت، آنچه که برای مردم مهم است خدمات مانند سرکسازی، تولید برق، تعلیم وتربیه درست شاگردان و پروژه های آبرسانی زراعتی میباشد که برای رشد اقتصاد مردم کمک میشود اما این پروژه ها در بامیان کمتر به چشم میخورند .
خامه بودن سرکها مردم باميان را وا داشت که دست به ابتکار زده و يک مساحت سرک را در شهر باميان کاهگل نمودند، بعد از آن حدود ١٠٠ کيلو متر سرک باميان- يکاولنگ در سال ١٣٩١ قير شده، اما ساير سرکهاى اين ولايت همچنان خامه بوده  و مردم با مشکلات زيادى مواجه اند.
ریيس شوراى عالی صلح بامیان علاوه کرد که مردم از طریق پروگرام همبستگی ملی یک کمی نفع برده اند که در این مورد نیز چالشهای خود را داشته وحتی بعضی  از پروژه های همبستگی ملی نواقص داشته وفعلاً از کار افتاده است  .
در عين حال، حاجی حیدر علی احمدی یکی از اعضای شوراى ولایتی بامیان به این باور است که بامیان بدون استثناء در همه موارد با مشکل مواجه است .
وی ميگويد : (( ازآنجايی که من در شوراى ولایتی از مشکلات بامیان آگاهم مردم بامیان در همه بخشهای امنیتی، انکشافی، زراعتی، صحی و تعلیمی دست وپنجه نرم ميکنند .))
احمدى در مورد مسایل امنیتی گفت که هرچند در ولایت بامیان نا امنی نیست،اما از ولایات بغلان  و پروان با تهدیدات امنیتی مواجه است که تا هنوز دهها تن به اثر حملات طالبان وارد شده ازين دو ولايت، در باميان کشته وزخمی شده اند .
وی علاوه کرد مردم بامیان در مسیر رفت وآمد خود در کابل در همه مدت ده دوازده سال بامشکل مواجه بوده وهیچ سالی امنیت این راه تامین نشده است .
احمدی گفت که  تمامی کارمندان دولتی به شمول کارمندان موسسات وتاجران پس از شروع پروازها از طریق هوابا هزینه ده برابر ترانسپورت زمینی  به کابل رفت وآمد میکنند واین خودش یک مشکل است واقتصاد مردم را ناتوان میسازد .
اين عضو شوراى ولايتى ميگويد: (( خلاصه مشکلات مردم بامیان را نمیتوان با هیچ ولایت مقایسه کرد واین ولایت با مشکلات متعدد رو برو است ودرين ده سال کارهای مطلوبی صورت نگرفته است.))
وی علاوه کرد  که فساد اداری  کمر مردم را خم کرده ودر هر اداره دولتی کار مردم بدون رشوه وفساد به پیش برده نمیشود واین هم یک مشکل است .
مرضیه اسدی یکتن از فرهنگیان ولایت بامیان در مورد مشکلات زنان میگوید که زنان بامیان با مشکلات زیادی از قبیل صحی، معارف کار وموضوعات حقوقی روبرو اند.
به گفتۀ وى، زنان در بسیاری موارد حتی دسترسی حقوقی ندارند وقضایايى که در مورد زنان اتفاق می افتتد حتی محاکم وادارات عدلی وقضايی توجه چندانی به آن ندارند .
خانم اسدى میگوید که در مورد موضوعات حقوقی زنان حتی یک وکیل زن در این ولایت وجود ندارد وقتی وکیل زن وجود نداشته باشد چطور میتوان زنان به حقوق شان دسترسی پیدا نمایند ویا از حقوق شان  دفاع صورت بگیرد .
وی نمونه  هايى از خشونت را تجاوز گروهی  بر یک زن چوپان در ولسوالی یکاولنگ  ، قتل دوزن در دهن ککرک مرکز بامیان و قتل یک دختر درخانه یک عضو شوراى ولایتی عنوان کرده، ميگويد که تا حال به هیچ کدام از این قضایا رسیدگی نشده است.
در مورد مشکلات صحی نیزوضعیت جغرافیای بامیان باعث شده که بیش از ٣٠ درصد مردم به خدمات صحی دسترسی نداشته باشند وحتی در مورد شیوع مرض بروسلوز که بیش از یکهزارتن را در ولسوالیهای پنجاب وورث مصاب کرده است، اقدامات جدی از طرف دولت برای پیشگیری ویا تداوی آن صورت نگرفته است .
محمد کاظم رفعت سرپرست مدیریت معارف ولسوالی ورث ميگويد که عرایضی را مبنی برمبتلا شدن شمارى از مردم به شمول شاگردان مکاتب به مرض بروسلوز دریافت نموده واز آن آگاهی دارند که بايد مقامات صحى درين عرصه توجه جدى مبذول بدارد، ورنه شيوع بيشتر يافته و خطرناکتر خواهد شد.
بروسلوز يکنوع مرض مکروبى و از جمله امراضى است که از گوسفندان و ساير حيوانات اهلی به انسان انتقال ميشود و مریض دچارکمردردی، درد مفاصل و تب میگردد.این مرض از خوردن شير ناجوشانده وگوشت وعطسۀ حیوانات مريض به انسان نيزسرایت میکند.