Add new comment

ميوۀ تازۀ فارياب بازار ميوۀ خارجى را شکست داده است

 
ميمنه(پژواک،١٣ سنبله٩٢): ميوۀ تازه بخصوص شفتالو وسيب در ولايت فارياب، بازار ميوه هاى وارد شده از چين و ازبکستان را سرد ساخته است.
باغداران در فارياب ميگويند که سيب وشفتالو در ولسوالى  بعد از ايجاد فارم هاى زراعتى و گذشت سه سال، اکنون حاصل خوب داده و آنان از حاصلات شان ابراز رضايت ميکنند.
با آنکه سيب در ساير ولسوالى هاى ولايت فارياب نيز حاصل ميدهد، اما سيب و شفتالوى ولسوالى قيصار به علت آب و هواى مناسب و پرورش و رشد فارم هاى زراعتى شخصى، حاصل بيشتر داده است.
حاجى محمد ابراهيم يکتن از باغداران قريۀ ينگى ولسوالى قيصار ميگويد که شش سال قبل ٤٠٠ اصله نهال سيب وشفتالو را غرس نموده  که سال گذشته نسبتاً حاصل خوب داشت، اما امسال حاصل بهتر داده است.
وى به آژانس خبرى پژواک گفت که امسال يک سير( هفت کيلو) شفتالو را تا ٧٠٠ افغانى  و يک سير سيب را ٤٥٠ افغانى فروخته است، حالانکه سال گذشته نهال ها تازه به ثمر رسيده و قيمت آن کمتر بود.
اين باغدار علاوه کرد که مردم، شفتالو و سيب قيصار را مى پسندند،چرا که هم تازه و هم باکيفيت و لذيذ است، ازهمينرو بازار شفتالو و سيبى که از چين و ازبکستان وارد ميشود و کيفيت خوب ندارد، سرد شده است.
حاجى محمد ابراهيم ميگويد که از هر درخت سيب و شفتالو به طور اوسط ١٠ سير حاصل گرفته  و عايد خوبى بدست آورده است.
حبيب الله که در شهر ميمنه مرکز فارياب دکان ميوه فروش دارد، نيزميگويد : (( از وقتى که شفتالوى قيصار رسيده، کسى شفتالوى خارجى را بيع نمى کنه.))
اين دکاندار علاوه ميکند که يک کيلو شفتالوى وطنى را يکصد افغانى خريدارى نموده و ١٣٠ افغانى مى فروشد و عايد خوبى دارد.
وى گفت که عنقريب سيب قيصار نيز حاصل ميدهد که  بازار او گرمتر خواهد شد.
ملا ويس که پنجصد اصله درخت سيب و شفتالوى فرانسوى،لبنانى و ايرانى دارد، نيز حاصلات خود را قناعت بخش دانسته، ميگويد که امسال دانه هاى شفتالو کلانتر است و حتى  وزن سه دانۀ آن به يک کيلو ميرسد.
اما وى گفت: ((دوا را خود ما ميخريم و در درختان،غير فنى استعمال ميکنيم، مگر ادارۀ زراعت تا حالى طريقۀ دواپاشى راه هم برى ما ياد نداده، چه رسد به اينکه دوا بدهد.))
اين باغدار با ذکر اينکه چند بار مشکلات خود  را به مقامات زراعت مطرح کرده، اما توجه نشده است، ميگويد که اگر ادارۀ زراعت همکارى کند، حاصلات آنها به مراتب بيشتر خواهد شد.
اما  اسدالله بهار رييس زراعت فارياب ميگويد که صرف سه مامور فنى زراعت در ولسوالى قيصار توظيف بوده و آنها آنقدر امکانات و متخصصين  ندارند که باغداران توقع آنرا دارند.
رييس زراعت ميگويد که تا حال باغداران به آنها شکايت نکرده، هرگاهى که چنين شکايتى برسد، آنها تيم کارى خود را اعزام نموده و به مشکلات شان رسيدگى خواهند کرد.
بهار گفت که بخش بزرگ باغدارى را مردم به طور شخصى در ولسوالى هاى قيصار و گرزيوان بدوش دارند و دولت از  بخش کوچک آن حمايت نموده است.
وى علاوه کرد که  اکثر مردم قيصار، باغدار بوده و بخصوص ميوه هاى تازه در ساحات آبدار حاصل خوب ميدهد.
باغداران مشکل ديگر خود را نبود آب زراعتى عنوان کرده ميگويدکه اگر بند آبگردان ساخته شود، حاصلات آنها بيشتر شده و در کنار تسخير بازار داخلى، بخارج نيز صادر خواهد شد.
آنها مى افزايند که فعلاً مردم، شفتالو وسيب قيصار را براى دوستان خود و مقامات دولتى و خصوصى به کابل و برخى ولايات ديگر مى برند.
اما رييس زراعت ميگويد که  کار سروى بند آبگردان در ولسوالى قيصار جريان دارد و قرار است که در آينده به داوطلبى گذاشته شود. وزير انرژى  و آب در سفر سال گذشتۀ خود به فارياب نيز گفت که ساخت اين بند درج پلان وزارت است، اما هزينۀ آنرا مشخص نکرده است.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.