نیلی (پژواک ١٨ميزان ٩٢) : ولایت دایکندی؛ از سرحدات ولایات هلمند، ارزگان، غور وغزنی مورد تهدیدات بلند امنیتی قرار دارد و در سالهای اخیر، چند بار از ناحیۀ ولسوالی چهار چینوی ارزگان، پسابند غور و باغران هلمند، مورد حملات مسلحانه قرار گرفته است.
آسیب پذیرترین ولسوالی های دایکندی که با تهدیدات امنیتی مواجه اند کجران، کیتی و سنگ تخت بندراند که  با هلمند وارزگان سرحد دارند.
دايکندى تا نه سال قبل، يکى از ولسوالى هاى ولايت ارزگان بود، که بعداً به سطح ولايت مرکزى کشور ارتقا نموده است.
هرچند ولسوالی کیتی، از امنیت خوبی برخوردار بوده؛ اما از ناحیه ولسوالی گیزاب، آسيب پذيراست. گیزاب که فعلاً از لحاظ امور امنیتی مربوط به ارزگان و از نظر تشکیلات اداری مربوط به دایکندی است، ناامن بوده و مخالفین مسلح زیادی در آن ولسوالی فعالیت دارند.
ولسوالی کجران که با ولسوالى باغران ولایت هلمند و ولسوالى چهارچینوی ولایت ارزگان متصل است، نيز مورد تهدیدات امنیتی قرار دارد.
درين ولسوالی در سالهای اخیر، علاوه بر ماینگذاری ها، بارها بین مخالفین مسلح ونیروهای امنیتی درگيرى صورت گرفته که ده ها کشته و زخمی برجاگذاشته است.
 
هادی رحیمی زاده عضو شورای ولایتی دایکندی، به آژانس خبرى پژواک گفت: با اینکه دایکندی در محاصره مخالفین مسلح قرار دارد؛ اما دولت هیچگونه توجهی به اکمالات نيروهاى امنيتى خود ندارد.
وی افزود که اگر دولت میخواهد این ساحه همچنان مانند سابق امن باشد، باید بخش های امنیتی را در قسمت تجهیزات وامکانات زرهی و سلاح ثقیله مجهز سازد.
رحيمى زاده علاوه کرد: "در صورتى که این تقویت ها و کمک ها در بخش پولیس و امنیت ملی صورت نگیرد، دایکندی مانند ولایات جنوب، نا امن خواهد شد."
اما سمونمل نوروزعلی عطايى مدیرجنايی قوماندانی امنیه دایکندی گفت: "اگر واقعیت را در نظر بگیریم، در دایکندی مردم، خود زندگی آرام را دوست دارند و هربار که مخالفین به اين ولایت حمله نموده با همکاری مردم پس رانده شده اند."
وی افزود که پوليس کمبودات زیاد دارد؛ چه از نقطه نظر تشکیل، چه از ناحیه امکانات وتجهیزات وحتی نبود ساختمانهای بودوباش در ولسوالی ها؛ اما پولیس با تمام این کمبودها، شجاعانه از این ولایت دفاع نموده است.
امیرحسین یکی از شهروندان نیلی مرکز دايکندى گفت که مردم از جنگ خسته اند و به هیچ عنوان نمیخواهند دوباره دایکندی به میدان جنگ مبدل شود و هر روز مردم به کام مرگ بروند.
وی افزود که به علتى در این دوازده سال در دایکندی امنیت بوده که خودمردم خواسته اند و اگر این امنیت حفظ نگردد، مردم آسیب پذیر خواهند شد.
این شهروند علاوه کرد که مسوولیت دولت است که در تامین امنیت، مردم را کمک کند وحداقل بخش مربوطۀ خود را تقویت نماید تا مخالفان مسلح در مناطق امن رخنه نکنند.
از سوى ديگر، سکتور امنیت دايکندى که شامل قوماندانی امنیه، امنیت ملی و زون هماهنگی جلب وجذب  است، در گزارش سالانه خود؛ استراتیژی امنیتی خود را  تحکیم وحدت ملی، حراست از قانون اساسی، حاکمیت ملی وتمامیت استقلال ارضی کشور، مبارزه با دشمنان صلح وثبات، حفاظت از حقوق شهروندان و مبارزه با کشت و قاچاق مواد مخدر اعلام نموده است.
در اين گزارش که در سال ١٣٩٢ نشر شده، در مورد مبارزه با جرایم جنایی، قضایای لت وکوب بیش از یکصد مورد، فرار ازمنزل بیش از ده مورد، قتل 20 مورد و سرقت 20 مورد خوانده شده است. ده ها مورد دیگر را اختطاف، حریق عمدی، فرار از قانون ومتواری شدن آنان وضرب وجرح، تشکيل ميدهد.
 قرار اين گزارش جمعاً   236  دوسیه همراه با  441  مظنون، درين ولايت وجود داشته است.
چالش ها و مشکلات:
در گزارش سالانه گفته شده است که تشکیل قوماندانی امنیۀ دایکندی، نظربه شرایط کنونی جوابگوی تامین امنیت نبوده و به  800  پولیس ملی در تشکیل قوماندانی اشد ضرورت است.  
 نبود آمریتهای نظارتخانه در ولسوالی ها و دوحوزه امنیتی درمرکز ولایت و اعمار ساختمانهای قوماندانی های امنیه ولسوالی ها، از مشکلاتى است که قوماندانی امنیه با آن مواجه است.
درسطح ولایت، 61 پوسته امنیتی ایجاد گردیده که 543 تن درآن توظیف میباشند، ولی تمامی این پوسته ها اتاقهای رهایشی ندارند و سلاح های ثقیله  نیز در دسترس شان نيست.
فعالیت های امنیتی:
15 مورد حمله مسلحانۀ مخالفین دولت در نقاط آسیب پذیر مانند ولسوالی های کجران وکیتی کشف شده است.
سه حلقه ماین از نوع ریموت کنترول، با تشریک مساعی سایر ارگانهای امنیتی که توسط مخالفین مسلح در راه های مواصلاتی ولسوالی کجران جابجا گردیده بود، کشف و خنثی شده است.
دوتن از اتباع پاکستانی که از محبس  ولایت کندهار فرار نموده بودند، قبل از اقدام و سازماندهی حملات تخریبی دردايکندى دستگير شده اند.
11 مورد فساد اداری، اختلاس وسوء‌استفاده ازصلاحیت های وظیفوی ومعرفی آنان به مقامات عدلی وقضایی، تثبیت و مستندسازی شده است.
پیوستن محمدعلی صداقت با بیش از دوصد تن افراد مسلحش به پروسۀ صلح، یکی دیگر از دستاوردهای سکتور امنیت در دایکندی عنوان شده است.
صداقت، متهم به داشتن زندان شخصى و آزار و اذيت مردم بود؛ اما وى اين اتهامات را رد نموده و گفته بود که بخاطرى به حيث ناراضى دولت در کوه ها به سر ميبرد که دولت، مخالفان وى را در پُست هاى مهم جا داده و نقش او را ناديده گرفته است؛ وى سال گذشته به پروسۀ صلح پيوست.
محمد حسین دانش ریيس شوراى عالی صلح دایکندی گفت که آنها ١٧ ماه در تلاش بودند تا قوماندان صداقت را راضی کنند که به پروسۀ صلح بپیوندد که با پيوستن وى، امنیت دایکندی صد درصد تامین گردیده و مشکلى وجود نخواهد داشت.
از جانب ديگر، سال گذشته شمارى از مردم از گروپهای مسلح غيرقانونى شاکی بوده، ادعا مى کردند که آنهابه زور ازمردم پول و گندم مى گيرند و از طرف برخى نمايندگان دایکندی در ولسى جرگه، حمایت مى شوند .
مهدی مُدبر یکی از فعالان جامعۀ مدنی در دایکندی، مدعى است که قوماندانان و گروپهای مسلح خودسر، از حمایت بعضی نمايندگان مردم دایکندی در شوراى ملى برخوردار اند.
 وى  از این وکلا نام نبرده، گفت که قوماندان فیروز رسولی و قوماندان عصمت الله با  افراد مسلح شان، برای مردم مشکل ایجاد نموده و به همين علت، دامنۀ نا امنی ها به ولسوالی های شهرستان و میرامور نیز رسیده و شبها ساکنین منطقۀ برگر ولسوالی شهرستان، نمیتوانند از خانه های شان بیرون شوند.
 علی اکبر جمشیدی سناتور دایکندی در مشرانوجرگه نيز گفت که در بیست روز اقامتش در دایکندی، مکرراً از مردم و مقامات محلی شنیده است که برخى وکلای دایکندی، در نا امنی وحمایت از افراد مسلح دست دارند.
 وی افزود: "حتی من به والی صریحاً گفتم که باید مشخص نماید، این وکیل مجهول کدام وکیل است؛ اما متاسفانه کسی حتی جرئت این را ندارد که از این وکیل نام ببرد."
 جمشيدى گفت که مشکلات نا امنی، روز به روز بیشتر گردیده و در آخرین مورد، دو روزقبل يک  دختر  ٢٢ ساله در ولسوالی سنگ تخت بندر که ربوده مى شد و مقاومت کرد، توسط افراد مسلح ناشناس به قتل رسيد.
اين سناتور علاوه نمود که حتی قوماندان امنیه، بارها در محافل عمومی  و در صحبت با وى، پذيرفته که براى دستگيرى و يا پاکسازى مناطق از وجود گروپهای مسلح غيرقانونى، دست باز ندارد.
 به گفتۀ موصوف، وضعیت طورى است که پولیس دایکندی، توسط مقامات و وکلای مجهول که در کابل هستند، تحت فشار قرار دارد و قانون را نمیتوانند تطبیق نمایند.
وى علاوه کرد که قوماندانان مسلح غيرقانونى، در مناطقى از نیلی و ولسوالى هاى شهرستان، میرامورو سنگ تخت، عرض وجود کرده و اگر جلو آنان گرفته نشود، دایکندی شدیداً ناامن خواهد شد.
 شبکه جامعه مدنی و حقوق بشر در دایکندی نیز در ارتباط ناامنی های دایکندی، ابراز نگرانی نموده، از طريق  قطعنامۀ ١١ ماده يى؛ از حکومت، وکلا ومقامات محلی خواسته اند تا مصلحت گرايى را کنار زده وافراد مسلحى را که در راس این ناامنی ها قرار دارند، مشخص نمایند.
 اين شبکه، از سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بشر خواسته است که بر دولت فشار آورده و جداً بخواهد که از مصلحت اندیشی و بی مسوولیتی در قبال مردم دایکندی، دست بردارد.
 اما شيرين محسنى نمايندۀ مردم دايکندى در ولسى جرگه گفت که نمى تواند کدام نمايندۀ مردم دايکندى در ولسى جرگه را متهم به حمايت از افراد مسلح غيرقانونى نمايد و کدام سند و مدرکى هم ندارد که حمايت آنها را به اثبات برساند.
 وى از عصمت، به حيث يک قوماندان مسلح غيرقانونى ياد کرده افزود که عصمت، در نزد مردم منفور است؛ مردم را آزار و اذيت مى کند و وحشت ايجاد کرده است.
به گفتۀ خانم محسنى، قوماندان عصمت مى تواند منطقه را ناامن کند و آدم بکشد؛ مسوولان امنيتى بايد وى را بازداشت کنند.
اما مسوولان امنيتى گفته بودند که وقتی عليه اين قوماندان عمليات ميشود، وى به سرحدات ولايت غور متوارى ميگردد.