Special Reports

غزنی؛ یکی از ولایات مهم و مرکزی افغانستان به شمار می رود. این ولایت از جملۀ ولایات درجه دوم است و بیشترین  آثار با ارزش و تاریخی را دارا می باشد.
در ولایت غزنی، آثار و آبدات تاریخی زیادى وجود دارد. مسوولین ریاست معادن  می گویند که در این ولایت؛ طلا، مس، آهن، تیل سرب، طلای سفید، جست، و لفرامیت، سیماب، لاجورد، مرمر، تالک، گچ  و نمک وجود دارد، که سروی و بررسی برخی از این معدن ها خاتمه یافته است و برخی دیگر، همچنان زیر خاک می باشند.
همچنين مقامات ریاست معادن غزنی ميگويند که معلوم نیست معادن شناخته شده؛ از سوی چه کسی کشف شده است؟

غزنى (پژواک، ۲۰جوزا٩٢): در پنج سال گذشته در مرکز و ولسوالى هاى غزنى، صدها پروژه انکشافى تطبيق گرديده؛ اما پروژه هاى بزرگ سال ٢٠١٣ ميلادى از اثر عوامل نامشخص متوقف و امور آن ناتکميل مانده است.
موسى خان اکبزاده والى غزنى مى گويد که  ٢٥٠ کيلومتر سرک، در جريان پنج سال گذشته در مرکز و ولسوالى ها پخته شده است.
به گفتۀ وى، در حدود ١٠٠ کيلومتر سرک و شاهراه هاى مناطق دوردست اعمار و مشکلات مردم را کاهش داده است.
وى ميگويد که در اين مدت ٣٦ تعمير براى مکاتب مرکز و ولسوالى ها اعمار گرديده و کار تعمير  ٣٣ باب مکتب ديگر، جريان دارد.

غزنى ( پژواک، ۱۸جوزا ٩٢):در ولايت غزنى، يک سلسله پيشرفت ها در بخش معارف صورت گرفته؛ اما هنوزهم برخى مکاتب مسدود و تعدادى ديگر آن با مشکلات نبود ساختمان ها، معلمين مسلکى و ساير مشکلات روبه رو هستند.
احسان الله ناشر رييس معارف غزنى به آژانس خبرى پژواک گفت که شش سال قبل در ولايت غزنى ٤٢٢ باب مکتب فعال بود؛ اما اکنون تعداد اين مکاتب به ٥٧٥ باب رسيده است.
به گفتۀ وى، از جمع اين مکاتب ٢٤٤ باب ليسه، ١٧٤ باب متوسطه و ١٨٤ باب مکتب ابتدائيه است.
 موصوف افزود که علاوه بر مکاتب دولتى، شمارى از مکاتب خصوصى نيز در غزنى وجود دارند که ٢٧٤٦شاگرد در آنها مصروف تعليم اند.

 غزنى ( پژواک، ٢٦ ثور ٩٢):مسوولين غزنى مى گويند که ٨٠ درصد اقتصاد مردم غزنى به زراعت و مالدارى استوار است؛ اما کمبود آب در ذخيره هاى آبى ، نبود مراکز حفظ محصولات و مارکيت ، زمينداران و مالداران را به يک سلسله مشکلات مواجه کردند .
 در اين بخش تجارت نيز تاثير خود دارد، غزنى در چهار راهى تعدادى زياد ولايت کشورموقعيت دارد که با درنظرداشت همين موقعيت خريد و فروش مردم چهار ولايت همجوار( پکتيا ، پکتيکا ، زابل و ميدان وردک ) در مارکيت هاى غزنى صورت ميگيرد .
زراعت :