Special Reports

بلخ(پژواک، اول جدى ٩٢):به اساس سروى هاى که در ولايت بلخ صورت گرفته، ذخيره هاى بزرگ نفت، مواد خام سمنت، مواد ترکيبى شيشه( کردو)، معادن گچ و سلفر در اين ولايت وجود دارد که کار استخراج يکتعداد معادن جريان دارد و يکتعداد ديگر تاکنون بجا مانده اند.
 
١-حوزۀ نفتى افغان- تاجک:
حوزۀ نفت و گاز افغان -تاجک که در زون هاى شمال و شمال شرق از ولايت تخار تا ولايت جوزجان امتداد يافته و ٣١ هزار متر طول دارد. سروى اين ساحه دو سال قبل از سوى  تراسايز کمپنى نفت و گاز کانادا تکميل شد که ١٢ بلاک نفت و گازر در آن تشخيص و تثبيت گرديد.

مزارشريف(پژواک، ٢ سرطان ٩٢):مسوولين ولايت بلخ مى گويند که زندگى اقتصادى ٨٥ در صد باشندگان اين ولايت متکى به زرعت است ؛ اما هنوز هم مشکلات اساسى دهاقين حل نشدند .
 هر چند امور ايجاد برخى از نهرها ، ايجاد فابريکات پروسس، باغ شاندن و بازاريابى براى محصولات زراعتى سرعت يافته ؛ اما مشکل کمبود آب زراعتى هنوز هم به جا مانده  که از اثر آن همه ساله در حدود ٦٠ در صد زمين زراعتى از کشت ميماند .
زراعت :
 کاتب شمس رييس زراعت و مالدارى بلخ به آژانس خبرى پژواک گفت که تغييرات مثبت نسبت به سال هاى گذشته در امور زراعتى رونما گرديده است .

مزارشريف (پژواک، ٢٣ جوزا ٩٢): مسوولين امنيتى بلخ مى گويند که وضعيت امنيتى اين ولايت، نسبت به سال هاى گذشته بهتر گرديده است.
آنها مى گويند ايجاد پوليس محلى، کمک مردم با پوليس و تلاش هاى پوليس، ازعلل عمدۀ بهتر شدن امنيت محسوب ميشود.
مسوولين امنيتى همچنان مى گويند که اکنون حملات مسلحانۀ کوچک و فعاليت هاى ديگر مخالفين نيز از بين رفته است.
سمونوال عبدالرازق قادرى آمر امنيت قوماندانى امنيه بلخ مى گويد که اين ولايت نسبت به سابق کاملاً ناامن نشده؛ اما رويدادهاى کوچک امنيتى که سابق رخ مى داد، اکنون از بين رفته است.

مزارشريف (پژواک،٢٦جوزا ٩٢): صدها پروژۀ صحت، معارف، شهرسازى، زراعت و ساير بخش ها در جريان چند سال گذشته، در مزارشريف مرکز ولايت بلخ و ولسوالى ها تطبيق گرديده است.
 منيرفرهاد سخنگوى والى بلخ، به آژانس خبرى پژواک گفت که در دو سال اخير، پروژه هاى بيشترى در بخش بازسازى اين ولايت تطبيق گرديده است.
موصوف افزود که ساختمان ١٠٠ باب ليسه، متوسطه و مکاتب ابتدائيه در جريان دو سال گذشته در مرکز و ولسوالى ها اعمار گرديده است.
به گفتۀ وى، اين ساختمان ها با کمک کشورهاى آلمان، سويدن و بودجۀ وزارت معارف اعمار گرديده است.

 مزارشريف(پژواک،٢۷ جوزا ٩٢):هر چند روند معارف در ولايت بلخ پيشرفت کرده ؛ اما کمبود معلمين مسلکى، کتب درسى و نبود تعميرهاى مکاتب در برخى از ولسوالى ها، موانع مهم فرا راه تعليم محسوب ميشود .
لاجمير افغانزوى معاون رياست معارف بلخ مى گويد که در اين ولايت ٥٠٤ ادارۀ تعليمى به شمول دار المعلمين، انستيتيوت و کورس هاى سواد آموزى وجود دارد که ١٥ در صد آن تعمير ندارد .
موصوف افزود که امور تدريسى اين عده ادارات توسط ١٠١٩٩ معلم که ٥٩٧٤تن آن مردم و ٤٢٢٥ زن است ، پيش برده ميشود .
 به گفتۀ وى، در پهلوى آن ١٤٥٨ معلم قرار دادى نيز دارد که امور تدريسى مرکز و ولسوالى ها را پيش ميبرد .