Special Reports

ولایت کابل؛ در زون مرکزی کشور موقعیت دارد که مرکز آن شهر کابل پایتخت افغانستان است.
به اساس معلومات وزارت معادن وپطرولیم، ولسوالی های مختلف ولایت کابل و خود شهر کابل، معادن زیادی را در خاک خود نهفته دارد، که به اساس سروی های انجام شده؛ مشهور ترین معادن این ولایت عبارتند از مس، تالک، یاقوت سنگ های تزئینی و سنگ مرمر که تفصیل آن قرار ذیل است:
۱- معدن مس جوهر:

 کابل(پژواک، ۱۰ قوس ٩٢):باشندگان شهر و برخى ولسوالى هاى شمالى ولايت کابل از امنيت مناطق خود رضايت دارند؛ اما باشندگان چهار ولسوالى شرقى از نا امنى ها شاکى اند.
قوماندانى امنيۀ ولايت کابل نيز مى پذيرد که چالش ها امنيتى در برخى از ولسوالى ها وجود دارد؛ اما مى افزايد که آنها در مورد اقدامات سخت و جدى را به راه انداخته اند.
شهر کابل از ٢٢ حوزۀ امنيتى تشکيل گرديده و باشندگان حوزه هاى زياد از  بابت ناامنى کدام نگرانى ندارد؛ اما باشندگان يکتعداد حوزه ها از دوزدهاى مسلح و قطاع طريق  شکايت دارند.

 کابل(پژواک، ١٠ قوس٩٢): باشندگان شهر کابل از کارهاى بازسازى که در اين شهر صورت گرفته رضايت دارند؛ اما باشندگان ولسوالى هاى اين ولايت از روند بازسازى در مناطق خود شاکى اند و مى گويندکه کارهاى بيشتر در بخش بازسازى صورت نگرفته است.
بازسازى شهرکابل به دو دسته تقسسيم ميشود که يک بخش آن دولتى  و دوم آن بخش شخصى يا خصوصى ميباشد.
اين شهر از ٢٢ ناحيه تشکيل گرديده ساختمان ها، اپارتمان  ها و مارکيت هاى بزرگ و تعداد زياد از شهرک هاى دولتى و خصوصى در ناحيه هاى مختلف اين شهر اعمار شده اند.

کابل (پژواک، ٣ عقرب ٩٢): هرچند روند معارف در سطح دولتى و غيردولتى، پيشرفت قابل ملاحظه يى کرده؛ اما باشندگان ولسوالى ها از نبود معلمين مسلکى، کمبود معاشات معملين و ساير مشکلات ديگر شکايت دارند.
با آنکه وزارت هاى تحصيلات عالى و معارف، در ولايت کابل موقعيت دارند؛ يک رياست به نام معارف شهرى نيز در اين ولايت فعال است و روند معارف در بخش دولتى و خصوصى بسيار پيشرفت کرده است.
به اساس معلومات وزارت تحصيلات عالى، علاوه بر ده ها پوهنځى در کابل، چهار پوهنتون دولتى نيز وجود دارد.

کابل(پژواک، ۱۰ ليندۍ ٩٢): اقتصاد مردم شهر کابل با تجارت و وظايف استوار است ؛ اما برخى بيشتر باشندگان ولسوالى هاى اين ولايت نياز  هاى اقتصادى خود را از طريق  زراعت و باغدارى مرفوع مى سازند.
شهر کابل از ٢٢ ناحيه تشکيل گرديده و در حدود پنج ميليون باشنده دارد، همچنان  تعداد ولسوالى هاى کابل به ١٥ ميرسد که تعداد باشندگان آن نيز درحدود يک ميليون تن  ميباشد.
باشندگان شهر در تجارت و وظايف در دواير دولتى و غير دولتى مصروف اند و از همينرو به اقتصاد خانوادگى خود تقويت ميبخشد؛ اما باشندگان ولسوالى باغات ميوه هاى تازه و  مرزاع سبزيجات دارند که يگانه منبع تقويت اقتصاد آنها شمرده ميشود.